snitteriet studio
kreative ideer med venner eller familie
trykfarve og træsnit

FAQ SPØRGSMÅL OG SVAR


Hvad er træsnit/linoleumsnit?


Træsnit er en gammel tradition, som man brugte helt tilbage i 1400-tallet. Det er den ældste form for højtryk og blev i første omgang brugt til tryk af bøger. Det var lang tid før tegneprogrammer og kopimaskiner. I en digital tid har træsnittet været en smule glemt, men måske er det faktisk meget sundt at slippe lidt væk fra skærmen og istedet fordybe sig i en træplade. Træsnit er afstressende, meditativt og næsten umuligt at fucke up. Med andre ord: alle kan være med. Helt gratis får du en masse foræret i snitteriet, som giver karakter til udtrykket og gør dit motiv levende. Og så er det bare en hyggelig aktivitet at gøre med sine venner eller familie. Vi bruger masonittræ, som er et restprodukt af træspåner og -flis, ELLER linoleum. Begge mateialer er lette at snitte i. Træ har den fordel at man både kan bruge træpladen til lave tryk af og efterfølgende har en smuk original træsnitsplade, som man kan sætte ramme på og hænge op eller bruge som bordskåner. Linoleum er ofte god til mere detaljerede motiver eller hvis man ønsker at skære rundt om sit motiv og på den måde fritlægge det.Hvor lang tid tager det at snitte?


Vi plejer at sige at det tager 2 timer fra du starter med at tegne til du er færdig med at snitte. Det er ret forskelligt hvor lang tid det tager og afhænger også af hvilket motiv du vælger - og hvor mange kaffepauser, du holder. Du skal ca. snitte 1,5 mm ned i pladen, for at dit snit træder ordentlig frem, så brug gerne 5 minutter mere på at komme hele vejen rundt. Hvilket motiver egner sig?


Enkle grafiske motiver gør sig godt på træsnit. Er det din første gang vil vi anbefale du bruger et simpelt motiv som f.eks. en børnetegning - børn er jo små kunstnere og laver ofte forrygende, fede børnestreger, der fint egner sig til træsnit. Du kan også finde inspiration i naturen, i dit køkken eller mønstret på dit tøj. Kun fantasien sætter grænser. Ta' et kig forbi snitteriet_studio på instagram og se hvad andre har lavet. Når vi trykker, bliver motivet spejltvendt, så vær obs på det, hvis du kaster dig ud i et smukt ordsprog eller slogan.Hvad får man med i jeres snittekit?


Vores snittekit indeholder træ- eller linoleumsplade, snitteredskab med 5 forskellige snittehoveder, papir til at overføre motiv, en tusch til at tegne op med og et returlabel (med mindre du vælger at hente selv). Du kan vælge at sende snitteredskaberne med tilbage, når du skal returnere pladerne til tryk hos os;  så belønner vi med et ekstra tryk af dit træsnit på papir i den farve, du har valgt på sedlen bag på din snitteplade. Vil du gerne snitte mere beholder du bare dit kit.

Når motivet er trykt og tørret sender vi dig både selve træsnittet samt et tryk af det på et A4 kobbertrykspapir, lige til at komme i en ramme og hænge op i hjemme eller give i gave til en, du holder af. Med mindre du har valgt et kit til tryk på mulepose, så får du naturligvis selve træsnittet og den trykte mulepose.Hvor gammel skal man være for at snitte?


Alle  kan være med! Dog er redskaberne skarpe, så vi anbefaler at børn er med voksne, når der skal snittes. Snitteriet's snittekit er velegnet til familiehygge, aktivitet blandt venner og endda som en sjov gimmick til en polterabend. Hvis vi skal sætte en aldersgrænse på, vil det være fra 12 år og op, men er hele familien samlet, kan de mindste tegne og få hjælp af en voksen, når der skal snittes. 

Kan jeg snitte hjemme ved mig selv?


Ja. Snitteriets snittekit er lavet til at bruge hjemme - inde og ude, hvis vejret er godt. Vores snittekit er sammensat med stort set alle de remedier I skal bruge, dog er det en fordel at have kuglepen, tape og papir i hjemmet. Sørg også for at have et underlag på arbejdsbordet, så din bordplade ikke bliver mærket af hverken tuschpletter eller vildfarende snit. Så er det også nemt at samle de overskydende træspåner op efter snitteriet er veloverstået. Husk at vælge trykfarve til dit træsnit på bagsiden af træpladen, inden du sender dit træsnit og snittesættet retur til os med medfølgende returseddel. Så sørger vi for at trykke og sende dit endelig kunstværk retur til dig, så du kan få unikakunst på væggen og mindes en forhåbenligt dejlig og hyggelig snitte-dag. 
Hvilke farver bruger I?


Vi bruger vandbaseret safewash farver til tryk på papir, og trykker med én farve. Til gengæld kan du vælge mellem 6 forskellige farver til dit træsnit. Husk at krydse dit farvevalg af på farvekortet på bagsiden af træpladen. Se vores farvekort her. Hvis du ønsker du at prøve kræfter med fler-farve tryk, så hold øje med vores workshops eller smid os en mail, så vi ved, hvad du godt kunne tænke dig at udforske. Til muleposer bruger vi oliebaserede dybtryksfarve.Hvad trykker I på?


Vi trykker på A4 kobbertrykspapir, som er lidt kraftigere, men blødere end almindelige karton. Det gør sig rigtig godt til den form for tryk vi laver.

Muleposerne i vores snittekits er sandfarvede og lavet af organisk bomuld. De er 38 x 42 og har lange hanke.

Hvis du er nysgerrig på hvad man ellers kan trykke på, kan du løbende komme på workshops hvor vi også trykker på t-shirts, muleposer mm. I vores mini-trykkeri, hvor alt foregår manuelt, vil små forskellige i indsværtning af farve og trykstyrke bevirke at hvert tryk er helt sit eget, også selvom motivet er det samme. Vi laver max 10 tryk af hver snit. Kan man købe motiver igennem jer?


Vi har samlet nogle af Snitteriets motiver, som I kan downloade gratis fra shoppen og lade jer inspirere af. Skriv gerne en mail til os hvis du har et ønske om et særligt motiv, så vil vi hjælpe så godt vi kan med det. Skal du fx. holde polterabend for din veninde eller 75 års fødselsdag for din onkel, har vi en skøn gimmick til en sjov dag, hvor I sammen laver et stort fælles træsnit. Hver deltager snitter en bid af motivet og bidrager til en uforglemmelig dag forenet i et stykke kunst. Kan man snitte andre steder?


Snitteriet Studio tilbyder også workshops, hvor du kan komme og snitte løs; men faktisk kan man snitte alle steder, så længe man har redskaber og et godt arbejdsbord. 
Sidder du med spørgsmål, som du ikke fik svar på? Skriv til os her

HVAD KAN VI HJÆLPE MED?

FIND OS PÅ INSTAGRAM OG FACEBOOK